What's New?

unsur instrinsik dari hikayat caya langkara

19 Hikayat Beserta Unsur Intrinsik Dan Ekstrinsik

Diterbitkan pada Saturday, 13 January 2018 Pukul 12.28

Mangkubumi mesir coba mengambil bunga itu dari jaya langkara dan ditewaskan. Jaya Langkara mengampuni dia, Unsur Intrisik Hikayat Melayu “ Jaya Lengkara (Dipetik daripada novel Dari Lembah ke Berdasarkan Hikayat Caya Langkara, Berikan lima unsur kebudayaan Melayu tradisi yang digambarkan dalam novel .

Azmar-pb: Unsur-unsur Agama Islam Dalam Hikayat Caya

Diterbitkan pada Friday, 17 November 2017 Pukul 4.24

Unsur-unsur agama Islam dalam Hikayat Caya Langkara ( Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan ) Maksud unsur agama Segala hal-ehwal yang berkaitan dengan amalan, kepercayaan, kebajikan, gelaran jawatan, peristiwa kebesaran, zaman, tahun, bulan, waktu, benda, tempat, hukum hakam, peralatan dan sebagainya yang ada kaitan dengan keagamaan Islam..

Nota Caya Langkara

Diterbitkan pada Sunday, 24 December 2017 Pukul 19.11

6. Unsur-unsur agama Islam dalam Hikayat Caya Langkara 1. Adanya mengucapkan syukur kepada Allah Contoh: Kadi mengucapkan syukur “alhamdulillahi Rabbil’alamin. ( Petikan daripada Hikayat Caya Langkara Teks SKSH. maka Caya Langkara pun naik ke atas pohon beringin itu. hal. “ Ya tuanku. benda.” Maka kata raksasa dan harimau . 2..

Hikayat Caya Langkara

Diterbitkan pada Thursday, 14 December 2017 Pukul 17.28

· Apabila Caya Langkara iaitu anak raja yang dibuang itu telah dewasa, beliau mengembara bersama Muqaddam, Muqaddim dan Puteri Ra’na Kaseen untuk mencari Kembang Kuma-Kuma Putih di puncak negeri Mesir.(Dipetik daripada novel Dari Lembah ke Berdasarkan Hikayat Caya Langkara, Berikan lima unsur kebudayaan Melayu tradisi yang digambarkan dalam novel .

Unsur-unsur Kesaktian/luar Biasa/mitos Dalam Hikayat Caya

Diterbitkan pada Tuesday, 26 December 2017 Pukul 16.31

( Dipetik daripada Hikayat Caya Langkara, Teks SKSH, hal. 185-186 ) Unsur mitos / sakti ialah: Caya Langkara mematahkan pucuk pohon beringin dan dengan takdir Allah SWT keluar pancuran air daripada pucuk tersebut..

Hikayat Cara Langkara

Diterbitkan pada Sunday, 14 January 2018 Pukul 22.57

HIKAYAT CAYA LANGKARA ini terdapat unsur mitos,lagenda dan ada ke tempat yang jauh dari negeri mereka.Caya Langkara mempunyai kuasa yang .

Hikayat Caya Langkara

Diterbitkan pada Wednesday, 10 January 2018 Pukul 8.07

Hikayat Caya Langkara, Apabila terjaga dari tidur, Naga Kuna mencari Caya Langkara dan menyuruh kedua-dua kucing mencari Caya Langkara tetapi gagal..

- Halaman ini diberdayakan oleh Google dan Bing! -