What's New?

nilai nilai yang terkandung dalam hikayat merong

Nilai-nilai Moral Dalam Hikayat Kalilah Dan Dimnah Karya Baidaba...

Diterbitkan pada Thursday, 28 April 2016 Pukul 9.02

Nilai-Nilai Moral dalam Hikayat Kalilah dan Dimnah Karya Baidaba. Skripsi, Program Studi Pendidikan Bahasa, Sastra Indonesia dan Daerah, Jurusan Sastra . NOTA CTU151 UiTM 1. KURSUS PEMIKIRAN DAN TAMADUN ISLAM (CTU 151) Universiti Teknologi MARA 2. 2 Isi Kandungan Bil Tajuk Halaman 1 PENGENALAN ILMU .

Download

Diterbitkan pada Thursday, 1 January 1970 Pukul 7.00

Serta kajian sosiologi sastra terhadap Hikayat Hang Tuah dan Sulalat . Aceh, Sejarah Melayu, Tuhfat al-Nafis, Hikayat Merong Mahawangsa, dan lain-lain. . Dalam peristiwa kontak budaya ini manusia menyampaikan nilai-nilai yang .

Menganalisis Karya Sastra Melayu Klasik Kd 15.2

Diterbitkan pada Saturday, 23 April 2016 Pukul 19.52

12 Ags 2013 KD 15.2 Menemukan Nilai- Nilai yang Terkandung dalam Sastra Melayu Hikayat Si Miskin Alkisah, maka tersebutlah kisah Marakarma . 3.0 PENDAHULUAN Islam adalah agama universal yang datang dari Allah SWT untuk semua manusia. Ia memberi sinar kepada manusia dalam mencorakkan tamadun ke arah .

Download (960kb)

Diterbitkan pada Thursday, 1 January 1970 Pukul 7.00

Pola islamisasi yang terdapat dalam naskah Sejarah Melayu menggunakan .. Hikayat Merong Mahawangsa, dan Babad Tanah Jawi, Sejarah Melayu . merupakan karya peninggalan masa lalu yang mempunyai nilai yang tinggi..

Rekonstruksi Arsitektur Istana Kota Piring

Diterbitkan pada Thursday, 1 January 1970 Pukul 7.00

bangunan penting yang ada di dalam kompleks Istana Kota Piring dapat diketahui. Penelusuran . terkandung maksud pelakunya (M.Ali Sidik, .. sungai. Hikayat Merong Mahawangsa mengisah- . Nilai Tradisional Tanjungpinang, 2001..

Uraian

Diterbitkan pada Wednesday, 27 April 2016 Pukul 13.35

Di dalam cerita hikayat tersebut terdapat kemustahilan dan kesaktian seseorang. 5. Nilai-nilai yang terkandung di dalamnya antara lain adalah nilai moral, . Academia.edu is a platform for academics to share research papers..

Manuskrip Hikayat Merong Mahawangsa

Diterbitkan pada Sunday, 17 April 2016 Pukul 22.51

Terlebih lagi, nuansa fiksi di dalamnya mengaburkan nilai sejarah sehingga dianggap sebagai karya yang “campur aduk”. Dalam konteks ini, Hikayat Merong Mahawangsa sengaja dibuat untuk Nilai-nilai yang Terkandung di Dalamnya.. PENSEJARAHAN MALAYSIA SEBELUM ABAD 20 PENGENALAN "Sejarah merujuk kepada keseluruhan masa yang sudah berlepas. Tiada suatu bidang yang boleh dikatakan terkeluar .

December

Diterbitkan pada Thursday, 1 January 1970 Pukul 7.00

27 Des 2008 Dalam laporannya diperoleh bahwa di kawasan ini terdapat batu besar .. akan tetapi jejak sejarah ini lebih memiliki nilai jual daripada nama Hotel dan Bugis (SMB) ataupun Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)..

- Halaman ini diberdayakan oleh Google dan Bing! -