What's New?

macam dongeng jenaka

Menulis Itu Tak Mudah, Boy..(semacam) Resensi Selanjutnya Adalah “sirkus Pohon” Oleh...

Diterbitkan pada Saturday, 18 November 2017 Pukul 2.13

Menulis Itu Tak Mudah, Boy..(semacam) Resensi selanjutnya adalah “Sirkus Pohon” oleh Andrea Hirata. Buku setebal 300-an halaman ini menceritakan tentang kehidupan warga kampung Ketumbi. Sebuah kampung….

Kapal Perang Buatan Malaysia Dilancar

Diterbitkan pada Sunday, 3 December 2017 Pukul 3.30

1. Walaupun malas untuk pergi ke limbungan pembinaan kapal NGV Tech di Sijangkang, akhirnya saya mengalah kerana ada rakan-rakan yang mahu melihat bentuk kapal. UMNO silap besar kalau jadikan DAP sebagai musuh utama dalam pilihan raya umum ke-14 nanti, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng. “Bukan Umno lawan DAP. Sebenarnya Umno yang melawan rakyat Malaysia.….

Bayi-bayi Reformasi

Diterbitkan pada Monday, 13 November 2017 Pukul 6.30

POLITIK, agaknya, juga seni, meski kadang tak indah. Hal itu pula yang mungkin membuat cerita pahit di balik tegaknya tiang-tiang demokrasi yang berpuluh tahun dibenamkan oleh Orde Baru dan kroninya i….

Dongeng Anak Cerita Anak

Diterbitkan pada Monday, 4 December 2017 Pukul 11.42

Kumpulan dongeng anak, cerita anak sebelum tidur dan legenda rakyat Indonesia terbaru meliputi cerpen pendek bergambar, fabel kancil, kisah 1001 malam. UMNO silap besar kalau jadikan DAP sebagai musuh utama dalam pilihanraya umum ke-14 nanti, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng. “Bukan Umno lawan DAP. Sebenarnya Umno yang melawan rakyat Malays….

Profil Sejarah Budaya Dan Kesultanan Bima

Diterbitkan pada Monday, 13 November 2017 Pukul 5.16

Kabupaten Bima berdiri pada tanggal 5 Juli 1640 M, ketika Sultan Abdul Kahir (La Kai) dinobatkan sebagai Sultan Bima I yang menjalankan Pemerintahan berdasarkan Syariat Islam. Peristiwa ini kemudian d….

- Halaman ini diberdayakan oleh Google dan Bing! -